I sidste uge afslørede Facebook, at de har lavet nye regler for, hvad de i fremtiden tillader dig at gøre i dine tab apps. Nu strammer de også op på, hvad de vil tillade i dine opslag på væggen. Ifølge Facebook skal ændringerne sikre, at det bliver en god oplevelse at være på Facebook.
Vi har set dem i tusindevis, opslagene, der i overskriften lokker dig med historier, du ikke rigtigt kan gennemskue!
En spændingspræget overskrift som den i eksemplet til venstre fungerer som lokkemad; du er næsten nødt til at klikke på den, for at få tilfredsstillet dit begær efter resten af historien. Men hvordan vil artiklen eller videoen bag linket derefter blive opfattet af dig? Som spild af tid eller bare en skuffende oplevelse? Det er i alt fald, hvad Facebook – ifølge eget udsagn – nu vil forsøge at hjælpe dig og andre brugere til at undgå.
Derfor er der nu igen ændringer i den algoritme, der styrer din Newsfeed og din Facebook-oplevelse.
Hvis du bruger det Facebook kalder Click-bating (en dansk oversættelse kunne være at “link-lokke”), altså det at lokke folk til at klikke på et link, der ikke leder ind til en relevant historie – vil det nu tælle direkte ned i de resultater du opnår .
Skriver du f.eks. en overskrift, hvor overskriften – og billedet – spiller på, at der sker noget farligt, men hvor historien i virkeligheden handler om en løve og den dyrepasser, der har passet løven, siden den var lille, vil du efter al sandsynlighed blive “straffet” for dette. Og du vil blive straffet mere, jo mindre sammenhæng, der er mellem link-overskriften og den historie, der linkes til. I dette eksemplet handler det trods alt om en løve. Havde linket ført ind til en historie om hjemmesidedesign, så ville det være en endnu større overtrædelse.
Man kan spørge sig selv, hvordan det kan lade sig gøre at måle på, hvad der er click-bating – og hvad der ikke er det. Facebook forklarer selv, at de har taget to metoder i brug til sorteringen:
1) De vil se på forholdet mellem antallet af folk, der klikker, og folk, der rent faktisk engagerer sig i posten/artiklen bagefter (liker, kommenterer eller deler)
2) De vil måle den tid, du er “væk” fra Facebook efter at have klikket på et link.
Begge metoder har sine problemer:
Ad. 1: Det en kendt sag, at folk sjældent foretager sig to handlinger: de enten klikker sig videre via link eller liker/kommenterer. Og hvis man først har fulgt et link, så deler man direkte fra den nye destination, man vender (sandsynligvis) ikke tilbage og deler det oprindelige link.
Ad 2: Det er svært at måle på, om de folk, der er væk fra Facebook i kort tid, efter at have trykket på et link, er blevet skuffede eller om de blot har “mærket” historien for at vende tilbage og læse den senere.
På mange måder er det for os som brugere velkomment, at Facebook forsøger at forbedre oplevelsen på Facebook. Hvis stramningerne virkelig rammer de dårlige historier, og folk, der “snyder” sig til aktivitet og “lokker” folk ind på deres hjemmesider uden at levere, så er der kun godt at sige om ændringerne. Så er det ændringer, der vil sikre kvalitet! Ikke kun kvalitet på Facebook, men også på hjemmesider, der bruger Facebook i deres markedsføring. Alle vil blive nødt til at lave bedre og mere engagerende indhold.
Men et vigtigt spørgsmål, man også bliver nødt til at stille sig selv er: gælder begrænsningen også for sponsorerede historier (altså de opslag, man betaler for)? Eller kan man (fortsat) få lov til at gøre som man har lyst til, når blot man betaler ved “kasse A”? Er ændringerne og alt snakken om at opprioritere den gode oplevelse mon i virkeligheden en pæn indpakning af, at Facebook gerne vil tjene nogle flere penge på deres annoncering. Vi må lade den kommende tid vise det.
Vil du læse lidt mere, så har Venture Beat, et rigtigt godt indlæg om historien: http://venturebeat.com/2014/08/25/facebooks-new-click-bait-rule-will-totally-blow-you-away/
Tina og Dorthe, New Media Mob